Un vin de Drăgășani degustat în Provence

Share on Social Media

     Se numește Frédéric Tomayan, are origini armenești și face vinurile de la Domeniul Coulombaud ( https://coulombaud.fr/le-vignoble/) de lîngă comuna Méounes-lès-Montrieux, din departamentul Var, în zona denumită Provence Verte. Nu își zice nici viticultor, nici oeonolog, ci pur și simplu „făcător de vinuri”, după cum scrie și pe cartea lui de vizită. Am ajuns la Coulombaud  cu prietenul meu Mihai Tara, la invitația lui Sebastien care are un local V& B (vinuri și bere) în la Ciotat și e prieten cu Frédéric.

   Domeniul este atestat cu acest nume din 1640, de cînd a fost în proprietatea Domnului Couloumb. În acele vremuri, zona devenise ultimul refugiu al lupilor și de aceea, pe blazonul podgoriei sînt desenați doi lupi. Via se întinde pe șapte hectare și se învecinează cu o plantație de măslini ținînd tot de domeniu. Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon sînt soiurile de struguri negri, iar cele albe sînt Rolle și Ugni blanc. Producția de vin e tricoloră, roșu, rosé și alb, toate produse sub eticheta de vinuri ecologice și aceea de Vigneron Indépendant.

Clădirea istorică a Domeniului

      Frédéric ne prezintă noua hală de producție și noul punct de vînzare și degustare, apoi își varsă năduful: „Rosé-ul a devenit o povară, e o presiune extraordinară pentru toți cei care facem vin în Provence. Vin turștii cu pălării de paie, în pantaloni scurți și cu șlapi și beau rosé. Doar rosé, că de aceea au venit în vacanță în Provence. Degeaba vreau să le prezint vinul roșu, care e mai elaborat decît un simplu rosé, degeaba vreau să-i servesc cu alb, ei au rămas la clișeul cu rosé-ul. Pentru noi acest rosé a devenit obligatoriu pentru a supraviețui. E vorba de producătorii provensali onești din domenii independente care și-ar dori să facă și altceva. Dar trebuie să producă și să vîndă rosé”

    Ne așezăm la masa de degustare, deschide un vin alb, de treisprezece grade, majoritar Rolle, un vin plăcut, ușor, cu un nas floral, sec dar rotund. Nu, rosé nu ne propune, și îl înțeleg. Bem în schimb un roșu din 2022 și unul din 2020, vinuri echilibrate, cu gust de fructe de pădure și, undeva, în final, un gust de alune. „De la stejarii care înconjoară via”, ne spune Frédéric.

    Îl întreb dacă a băut vreodată un vin românesc. Nu, a băut doar georgiene și armenești din Estul Europei, dar românesc, nu.  Ar fi, însă, interesat.

   Am pus întrebarea pentru că avem pregătit un răspuns. Adică o sticlă e vin de la Avincis (Drăgășani), un alb, Fetească Regală și Pinot Gris din 2012, cu 14% alcool, găsit de mine recent printre sticlele pe care le-am tot păstrat. Cum nu a beneficiat de cele mai bune condiții de păstrare, am avut emoții la deschiderea sticlei. Mă temeam să nu se fi casat.

   Am noroc, nu are nici defect e dop, nici semne de îmbătrînire prematură.

   Da, e un vin bun, zice gazda. Mirosul este foarte plăcut, flori de cîmp, iarbă și un iz de citrice. „E un vin onctuos, culoare galben pronunțat. E sec, se simte că e un vin puternic, de aceea l-aș recomanda fie la antreu, cu un comté vechi, fie la desert, pentru a contrabalansa dulcele. Cred că vinul răspunde bine nevoii băutorului român. Ca stil se asemănă, cumva, cu vinurile armenești și georgiene bine construite, expresive”.

      Sebastien susține că el l-ar servi liniștit și cu un pește gras, la grătar. Un test foarte bun și o primă întîlnire cu un vin românesc trecută cu brio. De altfel, Frédéric pune dopul sticlei și o depune în frigider pentru a o re-gusta cu niște confrați.

    De cînd m-am stabilit aici am fost întrebat, adesea, de oameni din zona vinului, dacă în România se produc vinuri…da, și vinuri din ce în ce mai bune, mai competitive, încerc să le explic. Mă bucur că acum am avut ocazia să prezint un vin românesc celor din branșă, pentru a-i convinge că putem juca în clubul celor buni. Sper să mai am ocazia.

HELP! Vă rog să lăsați în Comentarii numele unui vin românesc despre care credeți că merită să fie prezent la o degustare în Provence. Dacă aveți două, trei, și nu vă puteți decide, lăsați-le pe toate

16 comments

  1. Am adus și eu de-a lungul timpului vinuri din România pentru a le degusta cu pasionați de vinuri, prieteni și prieteni de ai prietenilor mei din Viena.
    Am observat că gustul lor este un picuț diferit de al nostru.
    Vinuri de mare succes în România au fost surclasate din punctul lor de vedere de vinuri Românești încă neconfirmate. Cred că e normal să fie așa. În definitiv, ne-am educat papilele în mod diferit și ne-am stabilit reperele pe alte stiluri.
    Am un vin pe care ți-l propun, vine de la Cr. Recaș (deci sunt șanse mari să fie mai multe sticle la fel) are eticheta aceea cu Cocoșul și este făcut din Cabernet Franc.
    După ce îl gustă omul prima dată i se luminează fața, iar după ce află prețul mai gustă o dată și începe să se bâlbâie.
    Felicitări pentru ceea ce faci și baftă în demersurile tale!

    1. Mulțumesc, Rareș! Tu ești unul dintre oamenii cărora le datorez familiarizarea mea cu vinul. După o degustare de ConoSur, organizată de tine, am scris primul meu text despre vin, în Academia Cațavencu: Aș da Chile de la mine! Vinul era chilian…

  2. Sâmbureștiul are gama nouă pentru HORECA numită “Carpathia” și e un cupaj Cabernet Sauvignon&Merlot foarte interesant.
    De la Avincis alb, Crâmpoșia selecționată mi se pare foarte bună.

  3. De pe Twitter lista de Fetească Neagră sec:
    1. Tohani (Apogeum a fost bun dar scump)
    2. Cricova
    3. Sarica Niculițel

  4. Solo Quinta – Cramele Recas
    Feteasca neagra Stonewine – Balla Geza
    Crâmpoșie Selecționată – Știrbey

    1. Da, făcută de Bauer…am fost destul de recent la o prezentare a vinurilor făcută de Proprietăreasă, urmașă Știrbei, Baroneasă Kripp

  5. Bună seara.
    Pe mine m-au incantat următoarele :
    – Balla Geza Stonewine Furmint și Stonewine Cabernet Franc
    -Știrbey – Prince
    -Aurelia Visinescu – Anima
    Succes :)!

    1. Am fost foarte încîntat de Trei Fete Negre al Aureliei Vișinescu…un vin foarte interesant, puternic, deosebit…

  6. Ca deobicei, poveste frumoasa. Părerea mea, de habarnist care da la toți străinii care-i calca pragul vinurile românești care i-au plăcut: Flamboyant (Davino); Smerenie (Oprisor); Cabernet Sauvignon (Oprisor); Negru de Drăgășani (Avincis); Novac (nu mai gasesc) si Negru de Drăgășani (Prince Stirbey); Lupi (Gitana); The Governor’s Blend (Castel Mimi); Constantin (Girboiu); Solo Quinta (Recas, dar este un an care NU). Au mai fost si altele, ca e de unde. Niciodată nu am dat gres si toți străinii au fost mai mult decât incantați.

    1. Aveți o listă de foarte bună calitate…Pe cele din Republica Moldova nu le-am gustat pe toate (adică nu castel Mimi, deși e faimos)

  7. Alb. Viorica de Purcari, aproape romanesc. Recas Feteasca Regala. Negu de Dragasani Metamorfoze Dealul Mare; Feteasca neagra Apogeum; Novac Printul Stirbei; rose .Busuioaca Valahorum sec; Busuioaca Averesti!

  8. Felicitări pentru tenacitatea de a pătrunde în elita vinului european și chiar mondial. Am și eu o recomandare: crama Dradara, Cabernetul Sauvignon Sigillum. Mie mi se pare excepțional. M-aș bucura să aflu părerea ta.

    1. Am auzit de ei, sînt în zona Miniș (la Mocrea, nu?). Încă nu am gustat, nu am ajuns la nicio sticlă… Ca patriot local, să zic așa, mi-ar face mare plăcere să promovez vinurile de Miniș

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscriber not found.