Lansarea rozé-urilor 2023 la Chateau La Coste

Share on Social Media

Am aflat de lansarea rosé-urilor de azi pe două căi, prima a fost un newsletter pe care l-am primit de la Chateau la Coste, cealaltă cale a fost un mesaj de la Patricia Horge, românca angajată consilier de vînzări la crama domeniului (Vreau să fac un interviu cu Patricia mai încolo). O lansare la care se abordează și acordul cu diverse tipuri de mîncare asigurate, pe loc, de organizatori. Nu trebuia să plătești nimic, era suficient să te înscrii pe un site și să-ți alegi intervalul orar. Am optat pentru duminică de la 14.30. dar înainte l-am anunțat și pe prietenul meu Răzvan Croitoru, con-ciotățean, și pe Tavi Mihai Tara, dar el pleca în Spania în acest weekend. Răzvan a transmis “pontul” mai departe, la Mihai, stomatolog tot în La Ciotat, amîndoi s-au înscris cu soțiile. Șase români din la Ciotat “atacînd” producția de Rosé a toamnei trecute. Ne-am dat întîlnire direct acolo, pentru că noi am plecat ceva mai devreme spre podgorie.

Chateau la Coste este podgoria mea preferată în Provence. Situată la vreo 14 km de Aix en Provence, ea nu e numai un loc în care se produce, se degustă și se comercializează vin, ci și un centru de artă de top. Funcționează aici cinci galerii și un circuit de statui (și instalații ) în aer liber pe care-l faci în vreo două ore, plus un teatru de vară. Aici au expus foarte mulți artiști de primă mînă, inclusiv Bob Dylan (despre expoziția căruia am scris un capitol în Provence,ținutul secret, Polirom 2023). E o plăcere să ajungi aici. dacă nu vreai doar artă și vin, poți să te bucuri de cinci restaurante și, mai nou, de vinerea trecută, de un pub irlandez. pentru că proprietarul domeniului e irlandez.

Degustarea noilor rosé-uri a fost o demonstrație de organizare impecabilă și de un mare rafinament. În prima sală de degustări, fiecare rosé avea standul lui. Am trecut de la Rosé d’un nuit (care mergea bine cu tapenadă) un vin zglobiu, ca să zic așa, , la Chateau rosé (cu un gust mai elaborat, mai complex) pentru care erau pregătite mici tapasuri de jambon copt și brînză de capră. La standul Grand Vin Rosé (mai puternic, mai structurat), erai îndemnat să guști vinul alături de un somon fumé sau de o brînză tare, cantal jeune.

Ca supliment, înainte de a ieși din sală se afla un stand cu două vinuri albe Chateau La Coste, Grand vin blanc și Pentes douces.

Patricia era de serviciu în cea de-a doua sală de degustare (adică în magazinul de vinuri), la vinul spumant, Bulles (o vedeți în fotografie cu două sticle) , recomandat să fie însoțit de un desert tip tarte citron sau de o madlenă (de la Proust încoace știm toți ce e madlena). Da, un vin efervescent care poate juca alături de orice șampanie, o încheiere plăcută a degustării. (De vinul fără alcool nu m-am apropiat).

Ceea ce am remarcat este că din ce în ce mai mulți producători de rosé au început să trateze acest vin ca pe unul serios, dorind să se detașeze de genericul rosé de Provence. Să-l elaboreze cu grijă, să-l asambleze după formule noi, să inoveze cîte ceva. Cred că ăsta a fost și unul din scopurile acestei lansări, la care au participat, pe rînd, sîmbătă și duminică, sute de persoane: să arate că există calitate și în lumea rosé-urilor. Să considerăm rosé-ul de la Chateau La Coste ca pe un vin demn de mese alese.

Bonus: În magazinul de vinuri se găsește la vînzare un rosé numit Lady A, avînd ca etichetă (de colecție) desenul unui fluture făcut de cunoscutul artist britanic Damien Hirst. care, întîmplător sau nu (eu zic că nu!) expune acum în toate cele cinci galerii ale domeniului. Astfel se îmbină plăcutul cu foarte plăcutul

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscriber not found.