Ce vinuri bea președintele Macron

Share on Social Media

În 2022, Emmanuel Macron a primit titlul de Personalitatea anului ” din partea publicației La Revue du vin de France, principala motivație a juriului fiind aceea că președintele Franței “apără vinul în mod sistematic.”

Sigur, vă puteți întreba de cine îl apără..sînt destui dușmani, stați liniștiți. Se manifestă și pe aici un fel de corectitudine politică militînd pentru vinul fără alcool, pentru o viață fără alcool.

Nu sînt fan Macron, dar recunosc, acest titlu îl merită pe deplin. În zeci de ocazii a vorbit despre vin, a degustat vin, l-a lăudat atunci cînd era cazul. Chiar la începutul primului mandat, într-un interviu acordat revistei terre de vins, întrebat dacă vinul își are locul lui în Franța, prospătul președinte a spus:

“Bineînțeles că este! Vinul pătrunde în literatura noastră, în cinematografie și în imaginația noastră colectivă. Reluați Voltaire sau Rabelais. Nu voi uita niciodată ce a spus Balzac despre literatura lui Constant. Râzând de romantici, el a spus: “Am impresia că personajele lui Benjamin Constant nu mănâncă și nu beau niciodată. ” Asta pentru a arăta că nu era realist. Vinul atinge o coardă sensibilă. Întotdeauna există genul acela de generozitate veselă pe care o oferă vinul. Nu îl bei pentru a te îmbăta, ci pentru a te simți bine la masă și cu ceilalți.” Frumos spus, “generozitate veselă”..să rețin expresia!

În același interviu, vorbind despre rolul vinului în diplomația franceză:

“Este un atu extraordinar pentru influența Franței. Cînd conduci negocieri internaționale majore, când vrei să intri într-o relație specială cu o țară, sofisticarea primirii tale este fundamentală. Interlocutorii noștri, cum ar fi chinezii și japonezii, care au o gastronomie deosebită, dar și toți factorii de decizie din Golf și americanii, sunt foarte sensibili la acest aspect. Franța dezamăgește atunci când nu face totul. Acest lucru a fost foarte important pentru mine când am fost la Bercy. Când îi primeam pe oaspeții noștri străini, se așteptau să bea un vin bun, o șampanie bună, un digestiv. Vinul este un ambasador.”

În ceea ce privește preferințele sale personale, Macron îmi pare destul de “tradiționalist”

“Când vine vorba de vin roșu, prefer în mod clar Bordeaux. Când vine vorba de vin alb, însă, sunt mult mai ecumenic și prefer Burgundia (…) Iubesc vinul și pentru mine face parte integrantă din plăcerile mesei. Începusem o pivniță de vinuri, dar schimbările succesive din viața mea profesională și de adresă au pus capăt acestui proiect. Sunt unul dintre acei francezi pentru care o masă fără vin este o masă destul de tristă. Am fost educat de bunicii mei care aveau această zicală: “Vinul roșu este un antioxidant”.

Sigur, actualul președinte francez nu a reușit să-și facă o pivniță de vinuri a lui, dar sînt convins că a coborît, nu o dată, în pivnița de vinuri a Palatului Elysée, unde, îmi imaginez, sînt depozitate cîteva referințe mari și foarte mari ale Franței viticole.

6 comments

  1. Heⅼlo There. I fⲟund your blog the use ᧐f msn. This
    is a very neatⅼy written article. I’ll make sure to bookmark
    it and come back to learn extra of your uѕeful informatіon. Thank you for the post.
    I’ll definitely return.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscriber not found.