Scutul Roșu, Bicicleta și alte vinuri din Chile

Share on Social Media

Țin minte că primul text despre vin a fost unul publicat în Academia Cațavencu, acum mulți ani,după o degustare de vinuri chiliene organizată de Rareș Marinescu. Textul se numea Aș da Chile de la mine. Era, de altfel, pri mul texte despre vinuri apărut vreodată în Academia Cațavencu. Săptămîna trecută, invitat fiind la restaurant după Conferința de la Memorialul Sighet (sediul din București), am fost rugat să aleg eu vinul. Și am dat peste minunatul vin chilian Escudo Rojo, gran riservaceea ce tălmăcit în românește înseamnă Scutul Roșu, asică Rothschild. Pentru că podgoria aparține baronului Philippe de Rotschild, care are podgoria vestită din Bordeaux.

Escudo Rojo – Hard to Find Wines

Un vin la un preț muuuuult mai accesibil decît “vărul” din Franța. Îl mai gustasem de cel puțin trei ori și de fiecare dată mi-a plăcut la fel de mult. Este un asamblaj de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah. Carmenere este soiul local poate cel mai vestit, iar amestecul, în stil Bordeaux, cu Cabernet Franc, Carbernet Suuvignon și Syrah îi dau un gust diferit și de restul vinurilor chiliene, dar și de vinurile bordeleze. Cu o tărie alcoolică de 14% sută, acest vin e robust, plăcut și, cred eu, merge cu carne la grătar.

Vinul despre care scrisesem în Cațavencu provenea de la podgoria Cono Sur și avea pe etichetă, pe toate etichetele, de fapt, o bicicletă desenată.

Din păcate nu am mai văzut pe la noi vinurile de la Cono Sur. Dar, dacă le veți vedea reapărînd, nu ezitați, aveți de-a face cu o valoarea sigură

3 comments

  1. Am băut in urmă cu ceva ani niște Carmenerre de la ConoSur. Excepționale, foarte bun raportul preț – calitate.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscriber not found.