Aniversarea vinului de, pardon de expresie,rahat

Share on Social Media

    

Cînd l-am văzut, acum cîțiva ani,  pe raftul de la Carrefour-ul din la Ciotat, mi-am imaginat că nu știu eu bine limba franceză și că Le Vin de Merde poate însemna, măcar în sens figurat, altceva decît Vinul de Căcat. Pardon de expresie, dar așa se numește, Merde se scrie, merde citim. Cine să cumpere un astfel de vin? Și cît de fraier să fii încît să-l numești așa? Am luat o srticlă în mînă, cu precauție, să nu mă murdăresc, cumva, și am citit deviza vinului „le pire cache le meileur”, adică Cel mai rău îl ascunde pe cel mai bun.

    Conceptul acestui vin, veți rîde, cu mare succes la vînzare, îi aparține lui Jean Marc SPEZIALE care-și mai supranumește produsul „Vinul roșu al filosofiilor. Înțelepciunea viei capturată în sticlă”…Mda, ce să crezi?!

    Acum vorbind ceva mai serios, Speziale își justifică numele vinului și face din el un fel e gest de revoltă. După cum zice pe situl dedicat „unele prejudecăți mor greu. În ciuda eforturilor remarcabile depuse de viticultori în ultimele decenii pentru a îmbunătăți calitatea vinurilor lor, mulți consumatori încă mai cred că anumite vinuri sunt “de rahat”. Confruntat cu o criză a vinului fără precedent, Jean Marc SPEZIALE a creat un vin “special” și l-a numit “Le Vin de Merde”, în sprijinul viticultorilor din regiunea sa.”  Adică cei din GP Pays D’Oc. Vinul roșu e făcut din:Syrah, Grenache, Carignan, cel din 2019 are 14 grade. Uneori e în IGP-ul respectiv, alteori e simplu Vin de France.

   Ei, bine, presa de vin din Franța nu a lăsat neobservată această apariție cumva neobișnuită. Iar consumatorii au început să aprecieze vinul „de rahat”. Aș      a că nu se gpăsește mereu la vînzare. Vinul roșu  apare și într-o formulă premium supranumită „scaunul nobil”, ținut 12 luni în butoi.( În butoiul pentru vin, desigur)). Pentru cei interesați  există le Vin de Merde și în alb, și în rozé. Deși, pentru cel alb mai potrivit ar fi fost Le vin de Pipi.

3 comments

  1. Sunt un pic dezamăgit. Ma așteptam și la niște recomandări culinare cu care ar merge vinul ăsta… 😉

    1. sînt marcate în ultima fotografie: carne roșie prăjită, un tajin cu prune sau un desert alcătuit numai din ciocolată…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscriber not found.