“Beau, deci exist”…citate din Roger Scruton

Share on Social Media

Poate că numele lui Roger Scruton, care ne-a părăsit în ianuarie 2020, nu este foarte cunoscut cititorului fără pasiune mare pentru filosofie. Dar cînd un filosof de talia lui se dovedește un mare apărător (și consumator, firește) al vinului, atunci trebuie să-i pronunțăm numele cu mult respect. Dacă Descartes spunea :”Cuget, deci exist”, Scruton se apropie mai mult de noi, pasionații de vin, și spune “Beau, deci exist”. O carte pe care o puteți găsi în engleză, franceză și, desigur, în română, (publicată la Humanitas)

Sir Roger Scruton a fost un conservator autentic, profund, care a combătut cu argumente, cu inteligență și cu umor gînditorii de stînga din vremurile noastre. În afară de asta a fost un mare amator de operă (pentru care a și scris librete) și chiar un vînător de vulpi, ocupație englezească destul de conservatoare. Dar nu de asta ne-am adunat aici. Aș vrea să vă ofer cîteva citate din textele acestui mare iubitor și fin cunoscător al vinului.

“Consumul de vin în societate, în timpul mesei sau după, și în deplină cunoaștere a gustului său delicat și a nimbului evocator, duce rareori la beție, cu atît mai rar la un comportament grosolan. Problema beției la care sîntem martori în orașele din Marea Britanie se naște din incapacitatea noastră de a-i aduce lui Bacchus jertfa cuvenită. Din cauza sărăcirii culturale, tinerii nu mai au la îndemînă un repetoriu de cîntece, poezii, argumente sau idei cu care să se distreze unii pe alții cînd stau la un pahar. Ei beau vin ca să umple vidul moral generat de cultura în care trăiesc, și dacă sîntem familiari cu efectele secundare ale băutului pe stomacul gol, acum asistăm la efectele cu mult mai nocive ale băutului cu mintea goală”

“Prin faptul că îți grăbește moartea, un pahar nu prezintă un risc pentru mediu. La urma urmei, ești biodegradabil și acesta este poate cel mai bun lucru care se poate spune despre tine.”

“În America (unde, în numeroase regiuni , vîrsta legală este cu cinci ani peste vîrsta legală pentru sex), sticlele de vin trebuie deja marcate cu un avertisment referitor la sănătate. dacă scopul este acela de a educa publicul, , atunci toate bune și frumoase, cu condița ca avertismentul să spună adevărul (dar nu o face). dar același scop educativ ar trebui să ne convingă să lipim avertismente și pe sticlele de apă: așa ne vom aminti de stările de tristețe ce însoțesc băutul acesteia, de nevoia renunțării la ipohondrie pentru a mînca și a bea după sufletul nostru, dar și de nebunia ecologică de a transporta în sticle, în jurul lumii, această substanță ce cade asupra noastră cînd plouă și plutește la picioarele noastre”

“Arta de a bea vin este cel mai bun mod de a discuta chestiuni cu adevărat serioase, cum ar fi dacă dorința sexuală tinde spre individual sau spre universal, dacă acordul lui Tristan este o septimă pe jumătate diminuată sau dacă există vreo dovadă pentru conjectura lui Goldbach”.

“Pentru a aprecia vinul de Burgundia la adevărata sa valoare, trebuie să îl lași să îmbătrânească cel puțin cinci ani, după care are loc o transformare ciudată în sticlă. Strugurii se retrag treptat, lăsând mai întâi satul, apoi podgoria și, în cele din urmă, solul însuși în prim-plan.”

“Băuturile care au un efect depresiv (apa, de exemplu) trebuie consumate în doze mici și numai din motive medicale”.

“Trebuie să bei ceea ce îți place în cantitățile pe care le dorești. Acest lucru s-ar putea să vă grăbească moartea, dar beneficiile pentru cei din jurul vostru vor fi mai mari decât micul cost al vinului.”

“Așadar, să ne întoarcem la adevărata justificare a vinului, care este practica virtuoasă. Iată un mod de a o practica. În primul rând, înconjurați-vă de prieteni. Apoi serviți ceva intrinsec interesant: un vin înrădăcinat într-un terroir care vine la dumneavoastră dintr-un loc privilegiat, care invită la discuții și explorări, care vă atrage atenția de la propriile senzații și o deschide spre lume. În aroma care scapă din pahar, evocați cât mai bine spiritul lucrurilor absente. Împărtășiți fiecare amintire, fiecare imagine și fiecare idee cu însoțitorii dumneavoastră. Străduiește-te să ai o stare de spirit relaxată și sinceră și, mai presus de toate, gândește-te la subiect uitând de tine însuți.”

Cum ziceam: “Vinul fără cultură e o simplă băutură”

1 comment

  1. ma bucur foarte mult sa va citesc si ca ati avut ideea geniala sa ne vorbiti despre vinuri. Este o reala delectare!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscriber not found.