Inteligența Artificială nu se pricepe la vinul românesc

Share on Social Media

Am tot citit în ultimul timp prin revistele și site-urile de vin că Inteligența Artificială va revoluționa domeniul, că va putea chiar să facă ea însăși vin, va putea să recomande fiecăruia vinuri după gusturile și buzunarul individuale. Mi-am zis să pun la încercare cunoștințele despre vinurile românești ale ChatGPT.

I-am cerut să-mi alcătuiască un top al celor mai bune vinuri românești. iată răspunsul:

“În lipsa informațiilor exacte despre anumite sticle de vin românesc în particular, pot să-ți ofer o listă generală a unor vinuri de calitate din România, care sunt adesea apreciate de către cunoscători și critici de vin:

  1. Crama Murfatlar – Hyperion – Acest vin roșu, produs de Crama Murfatlar, este realizat dintr-un amestec de Cabernet Sauvignon și Merlot și este cunoscut pentru aromele sale bogate de fructe negre, vanilie și condimente, precum și pentru structura sa echilibrată și finisajul lung.
  2. Crama Basilescu – Legenda Basilescu – Un vin roșu complex, cu o aromă profundă de fructe roșii și negre, ciocolată și note subtile de lemn dulce. Legenda Basilescu este un amestec de Fetească Neagră și Merlot, produs de Crama Basilescu, situată în regiunea viticolă Dragasani.
  3. Domeniile Sâmburești – Solara – Solara este un vin alb sec de calitate superioară, realizat din soiuri autohtone precum Fetească Albă și Tămâioasă Românească. Acest vin se remarcă prin aromele sale proaspete de fructe tropicale, flori albe și ierburi de grădină, cu o aciditate echilibrată și un finisaj lung.
  4. Vinarte – Cuvée Charlotte – Acest vin spumant de calitate premium este produs în regiunea viticolă Dealu Mare și este realizat dintr-un amestec de soiuri autohtone și internaționale, cum ar fi Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon. Cuvée Charlotte impresionează cu aromele sale intense de fructe de pădure, pâine prăjită și nuci, și cu bule fine și delicate.
  5. Crama Atelier – Cuvée XIV – Un vin roșu elegant și complex, Cuvée XIV este produs în regiunea viticolă Dealu Mare și este realizat dintr-un amestec de Cabernet Sauvignon și Merlot. Acest vin se remarcă prin aromele sale intense de cireșe negre, mure, ciocolată și lemn dulce, cu tanini moi și un finisaj lung și plin de viață.

Acestea sunt doar câteva exemple de vinuri românești de calitate superioară, însă este important să ții cont că există o varietate mare de vinuri remarcabile produse în România, iar gusturile personale pot varia în funcție de preferințe individuale. Recomandarea mea este să explorezi și să descoperi mai multe vinuri românești pentru a-ți forma o perspectivă mai amplă asupra diversității și calității lor.”

Dacă nu știi nimic despre vinul românesc, poți zică că, iată, ai un top valoros și util. Numai că acest top este total, dar total greșit.

  1. Crama Murfatlar nu produce Hyperion, un vin făcut la Dealu Mare de cramele Cramele Halewood.
  2. Crama Basilescu nu are în lista sa de vinuri unul care să se cheme Legenda Basilescu.
  3. Domeniile Sâmburești nu produc niciun vin Solara, numele este folosit de Cramele Recaș pentru un vin pe care-l fac special pentru Marea Britanie.
  4. Vinarte nu produce Cuvée Charlotte, care nu este un vin spumant, ci un vin roșu, din portofoliul Serve de la Ceptura.
  5. Nu există o cramă Atelier în Dealul Mare. M1 Crama Atelier a funcționat la Murfatlar, sub conducerea lui Răzvan Macici și nu a produs un vin cu numele Cuvée XIV

Nu vreau să fac pe deșteptul, dar am bătut Inteligența Artificială, faza pe vinuri românești. În concluzie, dacă vreți să vorbiți despre vinuri, faceți-o cu un om, nu cu un robot!

Post Scriptum: aveți un top 5 mai bun?

7 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscriber not found.