Opus One, aproape number One

Share on Social Media

Sîmbătă, 13 aprilie a.c. am avut plăcuta surpriză ca, în cadrul unei degustări (între prieteni) de vinuri californiene, să văd că ultima sticlă, acoperită pînă atunci, (că altfel nu ar mai fi fost surpriză), este un Opus One din 2019. Un vin despre care am tot auzit, dar nu mi s-a întîmplat să văd o sticlă în realitate. Cu atît mai mult să gust din vreuna.

A fost unul dintre cele mai frumoase cadouri primite de ziua mea. Mulțumesc, Mircea, Marcel, Mădălin, Camil!

Un vin, ca să zic așa, iconic, reunind forțele lui Robert Mondavi și ale baronului Philippe de Rothschild, proprietarul legendarului Chateau care-i poartă numele în Bordeaux.

Dacă nu ești milionar , iar bugetul tău pentru vinuri este unul normal, poți să te întîlnești cu acest vin odată în viață, sau niciodată. Eu am avut șansa sîmbăta trecută! Sigur, mai există vinuri scumpe și rare, dar Opus One este, pentru. mine, un vin din top 5 mondial.

Nu prea am cuvintele la mine pentru a descrie acest vin minunat. Rețin doar că e produs după modelul vinurilor bordeleze transferat în California.

Dacă doriți detalii despre produs și despre producător, le găsiți aici.

5 comments

  1. D-l Biju,

    Articol de rasă huțulă, cum ne-ai obișnuit.

    Deși se tot urtică francezii de vreo 40 de ani, vinurile din Napa & Sonoma sunt cele mai bune din lume. Mai bune decât cele franțuzești, italiene, etc. . Este și un motiv pentru asta: California de Nord are climă unică-n lume, care-i propice pentru vin, mai ales cel roșu: rece seara, noaptea și dimineața tot timpul anului și cald câteva ore-n timpul zilei. Nicăieri în lume nu găsești clima asta tot timpu’ anului.

    Doar ăia care n-au încercat niciodată vinurile din California de Nord cred în continuare că cele franțuzești sunt cele mai bune.

    Tot ce-am zis mai sus nu ie (doar părerea mea). Un sommelier (francez) de top din New York de la Aureole (an de an primul sau al doilea rated restaurant din NYC) mi-a zis asta prima oară acum vreo 20 de ani. De atunci, am mai auzit-o de câteva ori de la diverși connoisseurs, inclusiv de la chief winemakerii de la Castelo di Amorosa (Napa) și Jordan (Sonoma).

    Am încercat mai toate vinurile de top. Pot spune ca sunt cunoscător, nu specialist. Le-aș alege pe alea din Napa & Sonoma șase zile pe săptămână și de două ori duminica…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscriber not found.