Să începem cu șampanie!Cu văduvele din șampanie

Văduva Cliquot
Share on Social Media

       Dacă sunteți amatori de șampanie din Champagne (e redundant, dar uneori numim șampanii și alte vinuri spumante), atunci, sigur ați întîlnit, adesea, pe etichetele acestor sticle, cuvîntul „văduvă” (veuve) în denumirea produsului. Nu e vreo metaforă, vreo figură de stil, ci denumește statutul proprietăresei domeniului unde s-a produs șampania. Explicația e simplă:  în  secolul 19, în Franța, , femeile nu aveau un statut economic clar. Dacă erau nemăritate țineau de părinți, dacă erau măritate, țineau de soți. Puține femei aveau singure vreo afacere. Văduvele, însă, au obținut dreptul de „independență” economică. În zona de producție a șampaniei aceste femei rămase singure și-au pus starea civilă pe „cartea de vizită”: văduva lui Cutare sau  Cutare.

     Cea mai celebră dintre aceste văduve este doamna Clicquot. Pe numele de fată Barbe Nicole Ponsardin, fiică de baron, măritată Clicquot, ajunsă celebră drept  Veuve Clicquot. Ea este prima femeie care a condus o afacere în Champagne și, deci, prima văduvă din istoria acestei băuturi.

    Născută la Reims,  în 16 decembrie 1777, face ceva școală la o mînăstire, apoi, în Timpul Terorii (supranumită și Revoluția Franceză), este ascunsă de părinți (nobilii erau căsăpiți fără vreun motiv)  la o croitoreasă. După ce istoria se mai liniștește, revine la părinți și este educată la domiciliu. La 21 de ani se mărită cu François Clicquot. Ceremonia se ține într-o pivniță de vinuri și e oficiată de un preot refractar (care nu recunoaște autoritatea statului asupra clerului) care dăruiește tînărului cuplu o carte scrisă de Dom Perignon, călugăr care a avut o contribuție esențială în apariția șampaniei.

    Inspirată der această carte, doamna Cliqcot își însoțește soțul prin zonă cumpărînd diverse vii. La 37 de ani devine Văduva Clicquot, soțul fiind ucis de o febră păcătoasă.

Femeie curajoasă și instruită, tînăra văduvă preia afacerile cu șampanie. Inventeazâă dispozitivul în care se țin și se rotesc în timpul procesului de producție sticlele de șampanie (table de remouage). Tot ea introduce pentru prima dată anul producției pe etichetă și folosește galeriile subterane din zonă pentru păstrarea șampaniei. Dezvoltă o rețea de vînzare în mai multe țări și, practic, se poate spune că inaugurează piața rusească. Pe lîngă asta înființează o bancă destinată să-i ajute pe ceilalți producători de șampanie.

       Alte două văduve (celebre și ele) sînt Văduva Pommery și Văduva Bollinger.

Pentru că tot am deschis blogul cu șampanie, o informație care poate să vă folosească. E vorba de clasificarea șampaniei în funcție de conținutul de zahăr

Update: am inserat mai jos încă un clasament al șampaniei în funcție de dozajul de zahăr luat din Envie de Champagne, Le magazine du Champagne, în care cifrele diferă, puțin, față de primul grafic dat de mine. (mulțumesc Daniel Duica)

16 comments

  1. Despre aceste văduve chiar nu știam nimic. Mai ales în legătură cu șampania. Interesant să aflăm lucruri noi,mai ales despre ceva gustos și plăcut. Mult succes.

  2. Ma bucur foarte mult ca citesc si eu ceva despre sampanie “pe intelesul tuturor” cum as fi spus candva!
    Pot spune ca 90% din ce am citit in acest articol nu stiam! Nu mai mentionez de expkicatia cu zaharul care e este foarte utila!
    Va multumim!
    Va urez mult succes si astept cu nerabdare noi articole pe blog. Sper sa va tineti de el! Mult succes!

  3. Interesanta treaba cu mentiunile de pe etichete. Nu ca as fi cunoscator, dar poate ca de acum voi acorda mai multa atentie.

  4. Foarte bun și educativ articolul , pentru un pasionat , “minicolectionar” și nu în ultimul rând consumator de vinuri sunt informații pe care le primesc cu bucurie!
    Felicitări!!

    1. Eu am luat informația dintr-un caiet de sarcini din Champagne pe care l-am consultat la un masterclass despre șampanie…Vă dați seama că nu le-am inventat eu :))) Am publicat graficul cu bună credință…Ne-o fi păcălit cel ce a organizat “lecția”…Oricum, cu mici variații, circulă mai multe variante.
      Dînd linkul spre sursa demnă de încredere ați ajutat cititorii să se orienteze spre adevăr…Vă mulțumesc pentru vigilență:)

        1. Mulțumesc. Nu sînt defel specialist, am luat informațiile care mi s-au oferit…Chiar mă bucur că ați intervenit, ați văzut că am pus un alt grafic, pe lîngă cel inițial…Oamenii pot alege 🙂

  5. O idee minunata pentru un blog! Am citit cu mare placere ambele articole. Le astept cu interes pe urmatoarele. Felicitari si mult succes!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscriber not found.