În general se spune și se crede că leagănul vinului ar fi în Georgia (Gruzia) unde băutura din struguri s-ar fi produs prima dată, acum 8000 de ani. Se pare că de atunci ar fi început să se convertească via sălbatică, să fie domesticită și să fie folosită pentru a produce vin Arheologii au găsit amfore cu sîmburi de struguri avînd această vechime. . Și astăzi amforele sînt folosite în producerea vinului. Georgienii au adus în discuție un alt element care ar dovedi întîietatea lor: cuvîntul vin ar veni din georgianul Gvino, derivat din Gvivli , însemnînd “ceva care urcă și fermentează”
Această înîtietate este contestată de producătorii armeni care susțin că ei au fost primii care au făcut vin, deși faima lor se datora, în anii 80-90, vinarsului. “Coniacul armenesc ” a fost vedeta Uniunii Sovietice, armenii fiind obligați să se axeze mai mult pe distilat, decît pe vin, în vreme ce gruzinii asigurau vinul la mesele diverselor popoare sovietice. Că așa e în dictaturi, se dictează, nu se lasă piața să decidă. În ciuda acestei directive, armenii au continuat să producă și vin, păstrînd o continuitate istorică.
În 2007, o echipă de arheologi armeni și britanici descoperă în peștera Areni, aflată la cîțiva kilometri de Muntele Ararat (cel cu Potopul), vase de lut în care se găseau sîmburi de struguri vechi de șase mii de ani. În 2010 a fost găsită o cuvă de fermentație și butuci de vie, în aceeași zonă. Descoperiri care pun în discuție întîietatea Georgiei în producerea vinului.
În scrierile istorice apărute cu 1000 de ani înainte de Hristos, se spune că Grecii apreciau foarte mult vinul armenesc.
Și chinezii spun că pe teritoriul lor s-a băut prima dată vin, acum 9000 de ani, doar că pe lîngă struguri erau folosite alte fructe și chiar orez.
Cu certitudine, vinul a stat nebăut și neinventat pînă cînd omul nu a descoperit olăritul. Degeaba produceai tu vin, dacă nu aveai în ce să-l depozitezi…Și. nu puteai să lași arheologilor niște dovezi…
În toată această dispută ce ține de istoria vinului, noi ne putem mîndri cu faptul că dacii au fost primul popor care a fost obligat să-și distrugă viile, într-un proces de dezalcoolizare colectivă. Da, noi am inventat dezalcoolizarea!
UPDATE:
Cred că e foarte potrivită caricatura de mai jos în legătură cu vinul și Arca lui Noe…Nu știu cine e autorul
Izvoarele antice spun ca a fost o zona unde dezalcoolizarea nu a prins, zona vasludacilor. Au rămas alcoolizați până în zilele noastre.
Coniacul Ararat e parte din grupul Pernod-Ricard azi 🙂
Toate trag încoace 🙂
Excistă pe Insula Bendor (lîngă Bandol) o expoziție a băuturilor alcoolice și a vinului. Marea majoritate aparțin grupului Pernod-Ricard